kocky

Měl by to být jeden ze smrtelných hříchů. Sekci o nás mnohdy nezvládají napsat ani profesionální copywriteři a při hledání návodů na internetu často narazíte na zavádějící informace. Ty začarovaný kruh jen podporují.

Vaše čtenáře a potenciální zákazníky zajímá především to, co můžete udělat pro ně.

O nás navíc patří mezi nejnavštěvovanější stránky každého webu. Sekce proto může posloužit jako rychlý způsob, jak se s vámi seznámit. A společně s dobrými citacemi pomáhá budovat důvěru u lidí, kteří o vás ještě nikdy neslyšeli.

Sekce přitom na webech překvapivě často chybí, nebo se ukrývá pod jiným názvem.

Ukázka úvodní stránky DameJidlo.cz

DameJidlo se s tradiční sekcí o nás vůbec neobtěžuje. Její příběhové pojetí by přitom web mohlo zlidštit.

Sekce „o nás“ by se mohla jmenovat „pro vás“

Ale pro snazší navigaci ji tak raději neoznačujte.

V textu se soustřeďte na to, jaké problémy lidem pomáháte řešit. Nabídněte jim důvody ke čtení webu. Vysvětlete, proč jste právě vy ideální volbou, a proč by vám zákazníci měli důvěřovat. Zkrátka pište o tom, co návštěvníky zajímá.

To ale neznamená, že musíte potlačovat svou osobnost.

Rádi totiž nakupujeme od lidí, co se nám podobají. Když například sdílíte poutavý životní příběh, můžete si získat přízeň ostatních. Nestavte se ale do role oběti a nesnažte se profitovat z lítosti.

Příklad z českého prostředí

Obstojně zpracované „o nás“ má česká služba Webnode, která umožňuje jednoduchou tvorbu internetových stránek bez programování. Stačí využít šablonu, do které dopíšete vlastní text a přidáte obrázky.

Webnode se popisuje následovně:

Tvorba perfektních stránek opravdu pro každého

S Webnode si vlastní stránky zvládne vytvořit skutečně každý uživatel internetu. Tento jednoduchý nástroj jsme spustili již v roce 2008 a od té doby pomohl k vlastnímu webu více než 22 milionům uživatelů. Zajímavý blog, profesionální stránky pro svou firmu i úspěšný e-shop vytvoříte snadno a za několik málo minut.

Text tedy stručně zmiňuje, k čemu Webdnode slouží. Důvěryhodnost pomáhá zvyšovat zmínka o 22 milionech uživatelů a tvůrci služby uvádějí i konkrétní způsoby, jak ji lze využít. Například pro blog, či e-shop.

Přesto i zde existuje prostor pro zlepšení. Čtenáře je lepší v textu oslovovat a sloh by mohl být elegantnější.

Homepage stránek Webnode

Na úvodní stránce má Webnode text zvládnutý lépe.

Návrh na zlepšení:

S Webnode si vlastní internetové stránky zvládnete připravit i vy. Díky jednoduchosti ovládání jsme od roku 2008 posloužili k vytvoření webu více než 22 milionům uživatelů. Prezentaci totiž máte hotovou jen za několik málo minut. Ať už jde o blog, firemní stránky, či úspěšný e-shop.

 

Ukázka, jak sekci O nás zpracoval Impact Hub.

Pekně vizuálně pojatou sekci o nás objevíte na webu coworkingového centra Impact Hub.

Základní rady

Nepoužívejte zkratky – Hantýrka je většinou srozumitelná pouze pro lidi z oboru. Pokud nejsou vaší cílovou skupinou, zkratky jim nic neřeknou. A uváděním obecně pochopitelných názvů nikdy nic nezkazíte.

Nebuďte přehnaně kreativní  – Používat stránku nazvanou o nás je tradicí a lidé sekci vyhledávají. Nesnažte se lišit na místech, kde to jen mate.

Nezapomeňte na výzvu k akci – Máte skvělou stránku o nás, která čtenáře zaujala, pomohla vybudovat důvěru a pak… kliknuli jinam. Promarněnou příležitost lze naštěstí jednoduše napravit. Stačí návštěvníkům poradit, co je jejich další krok. Může to být kupříkladu tlačítko „objednejte se na konzultaci“, registrace do mailingu listu, nebo stažení zkušební verze programu.

Nekopírujte ostatní – Pokud nad něčím koulím očima, jsou to tuctové popisky startupů. Řada z nich totiž začíná větou ve stylu: „Jsme mladá firma XY.“ To už je mnohem lepší použít fakta. Třeba takhle: „Košík.cz je on-line obchod s potravinami, drogerií a doplňkovým sortimentem.“ Jednoduché, stručné, k věci.

Stránky musí vypadat dobře i na mobilu – To je rada, která platí pro celý web. Ale čas od času je dobré ji připomenout. Ani sekce O nás není výjimkou a stránky se kvůli okouzlující grafice nesmí rozpadat.

Žena, která pracuje s mobilním telefonem.

Buďte konkrétní – Je vaše služba nejlepší, nejrychlejší, nejlevnější…? A podle koho? Takové prohlášení má váhu pouze, pokud jste získali ocenění, nebo o tom rozhodl nezávislý subjekt.

V pořádku by byla například zmínka: „Nejlepší herec roku 2016 podle divácké ankety Týtý.“ Místo neurčitých přídavných jmen volte raději čísla. Výrobce automobilů u nového modelu může zmínit například o 20 % menší spotřebu paliva v porovnání s předchozí řadou.

Nepište ve třetí osobě – Pokud stránka není založená na cizích citacích, hlaste se k autorství textu. Pište já, nebo my. Buďte osobní a snažte se s čtenáři komunikovat jako s lidskými bytostmi.

Nespoléhejte se jen na intuici –  I zde je třeba testovat více verzí. Zkoušejte, jestli vaše výzva k akci funguje lépe uprostřed stránky, nebo na jejím konci. Jestli lidé více klikají na tlačítko se zelenou, nebo červenou barvou. A jestli důvěryhodnost zvyšují fotografie seriózní, či poťouchlé.

Barevná a kontrastní skupinová fotografie lidí z Mailchimpu.

Mailchimp je dokonalou ukázkou toho, jak hravě jde v sekci o nás pojmout skupinovou fotku.

Jak zvýšit svou důvěryhodnost?

  • Uveďte adresu a kontaktní informace. Fakt, že vás je možné dohledat a navštívit, pomáhá budovat důvěru. Zákazníci si mohou ověřit, že vaše firma existuje a méně se pak obávají podvodů. Pokud však pracujete z domu a adresu kvůli obavě o soukromí zveřejňovat nechcete, zmiňte alespoň město.
  • Držte se jednotného vizuálního stylu – Sekce O nás by neměla být zásadním způsobem odlišná od zbytku webu. Pokud tedy ostatní stránky září barvami a dominují jim výrazné fotografie, jiné by to nemělo být ani zde.  Jednotný vzhled webu pomáhá vytvářet profesionálnější a důvěryhodnější dojem.
  • Fotografií – Když si lidé mohou představit, jak vypadáte, působíte lidštěji. Pokud jste firma, k vidění může být klidně i celý tým. Vyvarujte se však nekvalitních fotografií, web je vaše vizitka a investice do profesionálního fotografa se vyplatí. Dobré jsou navíc nápadité fotky, kterými se odlišíte od konkurence. Třeba ta, co objevíte na webu Mailchimpu.

Rada na závěr

Hlavní je se z těch pravidel nezbláznit.

Osvědčené postupy vám mohou zjednodušit život. Existují ale situace, kdy je dobré některé z tipů porušit. Třeba ten o psaní v druhé osobě.

Od toho jsou tu ostatně zkušení copywriteři. Když víte, proč pravidlo porušujete, může to mít smysl. Vždy ale přemýšlejte nad tím, jestli je text pro čtenáře atraktivní a zdali dbá především na jeho zájmy.

Vaším úkolem je přeci sloužit ostatním, nebo ne? Pokud se vám ze všech těch rad motá hlava a raději byste s vlastním webem chtěli pomoci, ozvěte se mi. Rád vám usnadním život.

(copywriter)

Pomůžu vám vytvořit komunikační strategii. V očích zákazníků se tím odlišíte od konkurence a stanete se nejlepší možnou volbou. Díky komunikační strategii pak sepíšu texty na web, které můžou i zdvojnásobit konverze.