rybka

Období po revoluci ve světě počítačových her připomínalo Divoký západ. Bojovalo se o prestižní pozice, recenze se psaly na základě pirátských kopií a každý měsíc se tvrdě soupeřilo o lepší obálku časopisu.

Novinář Michal Rybka 90. léta v našem rozhovoru přirovnal k Velké francouzské revoluci. „Někam přijdete a létají tam hlavy,“ prohlásil.

Kvůli rozhovoru jsme se sešli ve vytříbené kavárně na Václavském náměstí a výsledek si můžete přečíst na iDnes.cz. Z právních důvodů na svých stránkách zveřejňuji pouze úryvek.

Máte pocit, že došlo k profesionalizaci herní novinařiny?
Pokud to mám říct hodně natvrdo, došlo spíše k deprofesionalizaci. A to v tom smyslu, že se tím dnes už nemůžete živit profesionálně. V současné době třeba v Levelu zůstali lidé jen z čiré lásky a přinese jim to něco málo. Je to takové dojezdové. Profesionál jste, když vás to živí.

Soustředil bych se spíše na obsahové hledisko.
Co je obsahová profesionalita? O tom poslouchám debaty dvacet let. Jsou lidé, kteří si myslí, že profesionální je to, o čem to prohlásí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Já si myslím, že jste profesionál, když lidi bavíte, chtějí vás a zaplatí vám za to. Když se tím uživíte.

Já věřím, že člověk může bavit aniž by byl profesionál. Před časem jsem fotil staré Score a půlka těch textů mi přišla jako naprosté bláboly. Měly nulovou informační hodnotou.
O to vůbec nešlo. Informační hodnota nebyla důležitá. Klíčem bylo lidi pobavit.

(copywriter)

Pomůžu vám vytvořit komunikační strategii. V očích zákazníků se tím odlišíte od konkurence a stanete se nejlepší možnou volbou. Díky komunikační strategii pak sepíšu texty na web, které můžou i zdvojnásobit konverze.